Nieuwsbrief najaar 2017

Beste vrienden

Geen nieuws is goed nieuws!

Een eigenaardig begin voor een nieuwsbrief, inderdaad, maar als alles goed gaat wat moet er dan gemeld worden?

Of toch, enkele zaken willen we U wel vertellen.

Father Mariadasan

Father Mariadasan, die velen onder U persoonlijk kennen van zijn studiejaren in Leuven en de enkele bezoekjes die hij in de jaren nadien nog heeft gebracht aan ons land, heeft in maart zijn 50 jarig jubileum als priester en in april zijn 75ste verjaardag gevierd.

Sinds het begin van dit jaar heeft hij wegens zijn zwakke gezondheid afscheid genomen als parochiepriester van Vattakarai, een deelgemeente van de stad Nagercoil.

Hij woont nu in het rusthuis voor gepensioneerde priesters in een andere deelgemeente van Nagercoil.

Zijn gezondheid verbetert wel langzaam maar door zijn zwakke ogen is het moeilijk om zijn computer nog te gebruiken en stuurt ons daarom langs Fr. Arul zijn beste wensen.

Voor wie hem eventueel een briefje wil sturen geven we hier zijn postadres:

Fr. V. Mariadasan, Clergy Home, Vettoornimadam, Nagercoil 629 003, K.K.Dt,  India

Fr. Mariadasan, die sinds de start van Friends of Kottar in India voorzitter is, had aangegeven om samen met zijn pensioen als parochiepriester ook zijn mandaat af te staan aan een opvolger.

Het voltallige bestuur heeft hem echter gevraagd om nog zeker tot het einde van dit jaar aan te blijven als voorzitter. 

Landbouwproject

Niet onbelangrijk: in ons landbouwproject is men begonnen met het aftappen van het eerste sap, de rubbermelk, van onze rubberbomen.

Voorlopig is het nog geen groot succes, wegens vorig jaar te veel, en dit jaar te weinig regen, loopt de sapstroom nog niet zoals het zou moeten.

Het blijkt wel normaal te zijn dat de melk in het begin trager loopt en wat dunner is.

Na een tijdje wordt de structuur wat dikker en verbetert de kwaliteit.

Voorlopig wordt de rubbermelk eens per maand opgehaald door de “Rubber Board”, die de dagprijs van het ogenblik betaalt.

Wanner we zelf de melk kunnen verwerken tot rubbermatten, zodra alle faciliteiten voorhanden zijn, kunnen we de rubber stokeren als de prijs laag is en verkopen als hij hoger staat.

We moeten/kunnen dan een extra man/vrouw te werk stellen.

Om een rubbermat van 1 kilogram te maken heeft men ongeveer 3 kg. rubbermelk nodig.

Vorige maand werd er door onze, voorlopig enige tapper, die 4 a 5 dagen per week werkte, in totaal 17 dagen, van 552 bomen 490 kilogram rubbermelk afgetapt.

Het salaris van de tapper is Rs.1,50 (anderhalve roepie = ± 2 Eurocent) per boom, dus de man verdiende vorige maand  Rs.14.076,00              (± € 190,00)

De 490 kg. rubbermelk van vorige maand werd verkocht aan ± Rs.36,00 per kg. = Rs. 17.700  (± € 240,00).

Dus vorige maand hadden we een netto inkomen van  Rs. 3.624             ( ± € 50,00).

Dan hebben we natuurlijk geen rekening gehouden met alle kosten die we reeds gemaakt hebben om zo ver te komen, maar het geeft toch al een beetje hoop voor de toekomst!!😊

Er werden nog geen bananen geplant tussen de pas aangeplante rubberbomen wegens gebrek aan water.

Er is dringend noodzaak aan een extra waterput, maar dat vraagt een extra investering.

In het College werd een nieuwe waterput aangelegd voor een bedrag van ± € 5.000,00 en daar schijnen de waterproblemen opgelost te zijn.

Mathapuram land is wel hoger gelegen en het is daarom niet zeker dat we voor het zelfde bedrag een put kunnen aanleggen.

Annai Velankanni College

Alles schijnt hier naar wens te verlopen, Fr. John Kulandai die als secretaris/correspondent door Fr. Dominic Kadatchadhas wordt bijgestaan is ondertussen goed ingewerkt in de dagelijkse gang van zaken van het College.

Er heerst een goede verstandhouding tussen het bestuur, de stafmedewerkers en de studenten.

Fr. John Kulandai die ook parochiepriester is in een dorp redelijk ver van het College, waardoor hij slechts drie dagen per week kan aanwezig zijn, zal hoogst waarschijnlijk een overplaatsing krijgen naar een dichterbij gelegen parochie waardoor hij meer aanwezig zal kunnen zijn.

Elke woensdag komt Fr. Arul vanuit zijn parochie en bedevaartsoord in Vettuvenni naar “Mammy’s House “ op de campus van het College, om de lopende zaken te bespreken met Fr. John Kulandai en Fr. Dominic.

Industrial Training Institute / Friends Career Campus

Ook hier loopt alles op wieltjes, op 16 augustus zijn er 95 nieuwe studenten gestart in het eerste jaar om een beroepsopleiding te volgen.

Allerlei

Er is nog altijd protest, vooral door de vissers, tegen de aanleg van de nieuwe haven in Enayam.

Waarschijnlijk daardoor zijn de werken voor de haven nog niet begonnen.

Wel zijn alle wegen in de wijde omgeving hersteld met een nieuwe asfalt laag, maar dat was sowieso nodig want we herinneren ons nog van ons laatste bezoek de erbarmelijke staat van het wegdek.

John K. onze uitstekende chauffeur moest slalommen als een olympische kampioen tussen de vele putten in de wegen.  

Werk in de streek is nog steeds een probleem, jarenlang was er veel werk voor ongeschoolde arbeiders, vooral vrouwen en meisjes, in de plaatselijke cashewnoten fabriek.

Zeven dagen op zeven werd er gewerkt, niet het gemakkelijkste werk natuurlijk, maar er was werk en de mensen konden toch een beetje geld verdienen.

Door allerlei oorzaken in de internationale handel is de eens zo voorspoedige aan- en uitvoer van verwerkte cashewnoten gedeeltelijk stilgevallen waardoor er tijdelijk minder of geen werk meer was voor velen in Tholayavattam.

Mevrouw Glory, een weduwe met twee studerende dochters, die we persoonlijk reeds 12 jaar kennen, werkte daar ook.

Ze werkte er jaren aan een stuk, 7 dagen op 7, tot ze plots ontslagen werd wegens gebrek aan werk.

Een zoektocht naar ander werk voor een ongeschoolde dame van een zekere leeftijd bracht natuurlijk niets op.

Gelukkig trekt de economie voorlopig weer een beetje aan en kan ze na een hele tijd van werkeloosheid nu voorlopig (tijdelijk ? ) weer aan de slag in de fabriek.

En dan nog dit

Op zaterdag 26 augustus hebben we naar aanleiding van het 15 jarig bestaan van de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkeling Samenwerking) van de gemeente Schilde met een info- en verkoopstandje deelgenomen aan de “Wereldmarkt” ter plaatse.

Het was een gezellige feestmarkt, onder een stralende hemel, met vele infostands en daarbij verschillende optredens van zuiderse folklore- en muziekgroepen.

Een geslaagd feest waar we aan vele mensen informatie hebben kunnen geven over onze werking, kortom voor herhaling vatbaar.

Maar ook dit jaar staan we net zoals vorige jaren weer met een verkoopstandje op de Kerstmarkt in Wechelderzande ten voordele van ons geitenproject.

Kom gerust even een kijkje nemen of een babbeltje doen op zondag 10 december, op de Kerstmarkt in parochiezaal de  “Zandfluiter”, Tulpenlaan nr.1 in 2275 Wechelderzande, tussen 13u.00’ en 18u.00’.

Iedereen van harte welkom!